המאמר נכתב באדיבות מירי גל בורט – שותפה בחברת Expert Executive Recruiters השוק הישראלי, כידוע, הוא קטן ומוגבל. לכן, רוב החברות הטכנולוגיות, שפועלות בתחומי האון ליין וההיי-טק, מפתחות רעב לפעילות בינלאומית מהימים הראשונים.על פי רוב, משתמשים בישראל כפיילוט ומהר מאוד מתרחבים למדינות אחרות בעולם. ישנן חברות, שאף מרחיקות לכת ובוחרות להקים מרכזי פיתוח מחוץ לישראל.עקב כך, אנשי משאבי האנוש נדרשים לכמעט בלתי אפשרי: לגייס ולשמר עובדים במדינות שונות ובקצבים מסחררים. כל מדינה שונה מקודמתה. לכן, גם כאשר נצברים ידע וקשרים במדינה אחת, כאשר מתחילים לגייס במדינה אחרת, מדובר באופרה אחרת והתגייסות שונה לחלוטין.
על מנת להצליח בתהליך כה מורכב ועדין ועם זאת אגרסיבי ומהיר, ריכזנו עבורכם חמישה טיפים חשובים. 1. לא להניח הנחות מוקדמות
חיקרו היטב את התרבות המקומית. מה מקובל ומה לא מקובל להעלות בשיחות מוקדמות. גם אם אלו מדינות מערביות, דוברות אנגלית, כגון אנגליה או ארצות הברית, השוני עצום ויש לתת על כך את הדעת. לימדו מהם ההבדלים והתנהגו בהתאם.
2. גיוס העובד הראשון – ״זה לא אני זה פופטיץ"
רובנו עוד זוכרים את המערכון האהוב מהסדרה ״זהו זה״ בה מגיע מוני למשרד ממשלתי וכל בקשותיו נענות בתשובה ״זה לא אני זה פופטיץ".
העובד הראשון חייב להיות בדיוק ההפך!
חשוב מאוד שהוא יהיה סטרט-אפיסט בנשמה. לרוב הוא יהיה איש מכירות, אבל, כעובד ראשון במדינה, עליו לדעת הרבה יותר! למשל, מצד אחת לפתור בעיות טכניות ומצד שני לדבר עם עיתונאים. העובד הראשון, חייב להיות סופר גמיש ומסוגל לעבוד עם הנחתות ושינויים תדירים.
3. העסקת עובדים במדינת היעד ללא ישות משפטית
כאשר מתחילים פעילות במדינת היעד ואין ישות משפטית קיימות שתי אפשרויות.
אפשרות ראשונה – העסקת העובד כקבלן המוציא חשבוניות. היתרון הוא שזהו פתרון זול וזמין לחברה. החיסרון הוא, שגם אם על הנייר העובד נחשב לקבלן, המעסיק עשוי להיות חשוף לקיום יחסי עובד מעביד, בהתאם לחוקים בכל מדינה.
אפשרות שניה – העסקת העובד באמצעות חברת מטריה. החברה מוציאה חשבונית למעסיק ותלוש שכר לעובד. היתרון הוא שאין חשיפה לקיום יחסי עובד מעביד. החיסרון – עלויות נוספות של מאות דולרים לחודש בממוצע בגין כל עובד.
4. מי אמר דיני עבודה?
לפני שמתחילים לקלוט עובדים, חשוב להבין מהם חוקי העבודה המקומיים. על מנת לדעת אותם, מומלץ לחפש את אתרי הממשלה המתאימים בכל מדינה וכמו כן אתרים של ארגון העובדים הגדול במדינה. אפשר להתייעץ עם נותני שירותים כגון עורכי דין או רואי חשבון ישראליים, הפועלים במדינות היעד. לעיתים, אלו ישמחו לתת את המידע ללא תשלום, מתוך מחשבה שתהיו לקוחות שלהם בעתיד.
5. האם לגייס עובד ישראלי מקומי?
חושבים לגייס עובד ישראלי שכבר נמצא במדינת היעד? חשוב להבין, האם באמת אתם זקוקים לעובד ישראלי?
התשובה היא כן, במקרים בהם לעובד הראשון יש פעילות אופרטיבית פנימית, שחלק נרחב ממנה הוא פעילות מול מרכז החברה בישראל. אז יהיה נוח יותר שהעובד יכיר את נורמות העבודה הישראליות , ידבר את השפה שלכם ויהיה איש אמונכם. אבל, אם מדובר במשרה של איש מכירות, לא תמיד שווה להתפשר על ידע וקשרים בתחום, במיוחד אם המועמד יחסית חדש במדינת היעד.
מוזמנים לחלוק במידע ולהתייעץ בקהילת גיוס גלובאלי בפייסבוק:
https://www.facebook.com/groups/436941713159117/
הכותבת הינה שותפה בחברת Expert Executive Recruiters
www.expertexecutiverecruiters.com
העוסקת בגיוס עובדים עבור חברות ישראליות מעבר לים.